Munhygien Efter Tandutdragning

Munhygien Efter Tandutdragning

Hem » Munhygien Efter Tandutdragning
<< Efter tandutdragning

Munhygien Efter Tandutdragning

För dig som har ont och värk efter att du har dragit ut en tand hos tandläkare

Munhygien Efter Tandutdragning

Du skall undvika att skölja munnen de första 24 timmarna direkt efter tandutdragning.

Från och med att 24 timmar har passerat efter tandutdragning så ska munnen sköljas med ljummet salt vatten efter varje måltid. Blanda ½ tesked salt i varmt glassvatten för sköljning av matrester och partiklar som har pressats i ihåligheten.

Munhygienen ska kunna upprättas normalt för övriga tänder annat än utdragnings regionen så som angivet under allmänna munhygieninstruktionen. Samtliga tänder borstas normalt så som det görs dagligen med tandborste och fluortandkräm.

Vid förekomst av smärt i anslutning till regionen där tandutdragning har utfört kan borstningen göras försiktigt eller om smärtan är outhärdligt undvikas den närmaste dagarna eller veckan tills svåra smärtan i samband med borstningen har upphört. Det är dock viktigt att det görs eftersom bakterier och matrester i anslutning till utdragningsregionen kan bidra med infektion och förlänga läkningsprocessen.   

Man kan med fördel använda antibakteriella munhygienstillägget Corsodyl munsköj 2 gången dagligen morgon och kväll under 1 vecka för att säkerställa läkning och dessutom minska den lukt som uppstår i samband med tandutdragningen.

Om du har fått en spruta för rengöring av utdragning ihåligheten ska den börja användas en vecka efter utdragningen. Den ska fyllas med varmsalt vatten och sprutas i ihåligheten för rengöring 3 till 4 gånger om dagen under två veckor eller tills full läkning om det skett tidigare.

[OBS] Du ska absolut inte borta i eller peta i regionen där tanden tidigare suttit inte ens med tungan. Det blod som finns i håligheten i likhet med en sårskorpa viktig för läkningen. Det oavsett om matrester tar sig in eller inte det efter som tillståndet alvioitits kan uppstå med symptomen som kallas ”Dry socket” det vill säga torr ihålighet som varar i minst två veckor. Under denna tid bildas ingen sårskorpa och smärta blir outhärdligt, där inte ens förskrivning av starka smärtstillande ger den avsedda effekten helt.

Följ Din Tandläkares Anvisningar Efter Tandutdragningar

Avslutningsvis så uppmanar vi dig att följa tandläkarens specifika instruktioner för efter vård gällande munhygien under den inledande fasen efter tandutdragning. Med medvetenhet och respekt för efter vård riktlinjer kan du aktivt bidra till en framgångsrik, problemfri och säker tandutdragning. Kom ihåg att alltid följa din tandläkares individuella råd för bästa resultat. och tveka inte att kontakta din tandläkare om du har några frågor eller oro kring din behandling och den efterföljande bedövningsperioden.