Hem » Tandvård » Tandlagning » Material Vid Tandlagning

Material Vid Tandlagning Hos Tandläkare

Information om tandfyllning material som används när man ska laga en tand

Om Tandlagning A-Ö

Varmt välkommen till vår Tandvårdssida för material vid tandlagning– den trygga platsen för dig som vill ha heltäckande information om materialen som används vid tandlagning hos tandläkare! På denna sida hittar du tandfyllning material som används av tandläkare när denna ska laga en tand. 

Materialval vid Tandlagning: En Djupdykning i Tandfyllningarnas Värld

När det kommer till tandlagning är valet av material avgörande för att uppnå långvariga och estetiskt tilltalande resultat. I denna sida kommer vi att utforska de olika materialen som används vid tandlagning och deras egenskaper för att hjälpa dig att förstå vad som händer bakom kulisserna när du lagar en tand.

 

Amalgam:

Amalgam är en av de äldsta och mest traditionella materialen som används för tandlagning och här i Sverige är den olaglig att använda. Det är en sammansättning av kvicksilver, silver, tenn och koppar. Amalgam är känt för sin hållbarhet och kostnadseffektivitet. Trots detta har det blivit mindre populärt på grund av estetiska bekymmer och oro kring kvicksilvrets användning.

 

Komposit:

Kompositfyllningar är tillverkade av en blandning av plast och glaspartiklar. De är populära för sin estetik eftersom de kan matcha tandens naturliga färg. Kompositmaterial är också klibbigt och kan binds direkt till tandens yta, vilket minimerar behovet av att ta bort frisk tandsubstans. Detta gör dem till ett mångsidigt val för olika typer av lagningar.

 

Porslin:

Porslin används ofta för att tillverka tandkronor och broar, men det kan också användas för tandfyllningar. Porslin har den fördelen att det är mycket estetiskt tilltalande och kan matcha tandens naturliga utseende nästan perfekt. Det är också resistent mot missfärgning och slitage över tid.

 

Glasjonomer:

Glasjonomer är en typ av tandlagningmaterial som innehåller glaspulver och en syralösning. De är känsliga för fuktighet under appliceringen och används därför ofta i områden med mindre påfrestning, som på tändernas rotytor eller för mindre lagningar. Dessa fyllningar frigör även små mängder fluorid, vilket kan bidra till att förhindra karies.

 

Guldlegeringar:

Guldlegeringar används vanligtvis för att skapa tandkronor. Guld har utmärkt hållbarhet och anpassar sig väl till munens miljö. Trots detta är guldlegeringar mindre vanliga för synliga tandfyllningar på grund av dess gyllene färg och kostnaden för ädelmetaller.

 

Keramik:

Keramikfyllningar är tillverkade av starka, icke-metalliska material. De används ofta för att reparera tändernas främre delar på grund av deras estetiska egenskaper och hållbarhet. Keramik kan anpassas för att matcha tandens färg och struktur.

 

Biokeramik:

Biokeramiska material är en relativt nyare innovation inom tandvården. Dessa material är biokompatibla och kan användas för att reparera tändernas rotkanaler eller för mindre lagningar. Biokeramik har potential att interagera positivt med den omgivande vävnaden.

 

Kolförstärkt Komposit:

Kolförstärkt komposit är ett modernt material som kombinerar kompositens estetiska fördelar med kolfibrers styrka. Dessa fyllningar är lätta och hållbara, och de används ofta för att reparera tänder i stressade områden.

 

Slutsats: Valet av Material Formar Resultaten

Valet av tandlagringsmaterial är en individuell process som tar hänsyn till patientens behov, estetiska preferenser och tandens belastning. Tandläkaren kommer att guida valet baserat på dessa faktorer för att säkerställa en framgångsrik och anpassad tandlagning. Oavsett vilket material som väljs strävar tandläkare alltid efter att uppnå långvariga och funktionella resultat för att främja patientens tandhälsa.