Hem » Tandvård » Rotfyllning » Efter Rotfyllning

Efter Rotfyllning hos Tandläkare

Instruktion För Efter Rotbehandling

Efter Rotfyllning A-Ö

Varmt välkommen till vår Tandvårdssida för efter rotfyllning – den trygga platsen för dig som vill ha heltäckande information för efter rotbehandling! På denna sida hittar du en sammanfattning av instruktioner och anvisningar till efter rotfyllning samt vad man ska tänka på efter rotbehandling. 

Patientanvisningar efter rotfyllning

Det är viktigt att se efter dina tänder vid återhämtningen efter en rotbehandling.

Bedövning

Efter behandlingen kan du känna dig bedövad i munnen några timmar om du har fått bedövning i samband med lagningen. Du ska helst inte äta, tugga eller dricka varma dryck fram tills att bedövningen avtar. Det för att undvika att bita dig själv eller bränna dig på kinden eller tungan.

Efter att bedövningen har släppt kan ibland fyllningen kännas hög, du bör då höra av dig till kliniken genast för tidsbokning och vara försiktig med tuggning på tanden under tiden.

Temporär restoration

Under behandlingens gång bör hård och klibbig mat undvikas, men även tuggummi och hårda föremål bör undvikas det eftersom det sitter en temporär lagning som försluter tanden som du bör vara rädd om.

Om möjligt ska tuggning helst göras på motsatt sida till den temporära restorationen.

Det är inte ovanligt att bitar av den temporära fyllningen förslits eller bryts av. Vid fall att hela fyllningen trillar av så skall du höra av dig till kliniken snarast för att ersätta den.

Besvär

Efter färdig behandling bör din restaurerade tand inte längre vara smärtsam. Postoperativa besvär i form av smärtor och ömheter kan uppstå dock efterbehandlingen och vara i några dagar, speciellt vid tuggning. Detta även om inga symptom förekom innan behandlingen. I första hand bör du avvakta då de brukar försvinna efter några veckor.

Vanliga smärtstillande värktabletter hjälper mot postoperativa besvär, och kan användas vid behov. Vi rekommenderar vanliga paracetamol tabletter som finns i Alvedon och Panodil 1 gram max 4 gånger om dagen, högsta dygnsdos 4 gram.

Om besvären blir långvarig så skall du höra av dig till kliniken.

Tandköttet runt tanden kommer att inflammeras av klammern som har hållit duken på plats, inflammationen är övergående inflammation där läkning sker naturligt.

Allergier

Allergiska reaktioner i form av utslag kan uppstå efterbehandlingen, i första hand bör du avvakta då de brukar försvinna efter några veckor. Om besvären blir långvarig så skall du höra av dig till kliniken.

Hygien

För att förhindra behovet av vidare rotbehandling bör du hålla dina tänder rena under och efter behandlingen, undvika frekventa intag av mat och socker, sluta röka samt borsta tänderna två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm i två minuter åt gången. Du ska flossa normalt med hjälp av tandtråd, mellanrumsborste, plackers eller annat hjälpmedel.

Efterbehandlingen

Vid val av tandkrona som förslutningsmetod för tanden vilket är rekommenderat, så bör den utföras snarast för att undvika risken för karies och frakturer vilket kan resultera till förlust av tanden.

Om bettet känns ojämn, om besvären är kvarvarande eller om du har andra frågor eller bekymmer, Vänligen kontakta kliniken Dentlux.