Hem » Tandvård » Rotfyllning » Under Rotfyllning

Under Rotfyllning hos Tandläkare

Information om Själva Rotbehandling

Själva Rotfyllning A-Ö

 

Varmt välkommen till vår Tandvårdssida för under rotfyllning – den trygga platsen för dig som vill ha heltäckande information gällande rotbehandling! På denna sida hittar du en sammanfattning av förlopp till rotfyllning samt hur rotbehandling går till. 

Information om behandling

Rotkanalsbehandling är en operativ behandling som benämns som invasiv, vilket innebär att egen tandsubstans måste avlägsnas och fyllas med rotfyllningsfyllningsmaterial. I samband med behandlingen behövs oftast bedövning dels eftersom allt karies eller och tandlagning måste avlägsnas genom borrning, men även för att skapa en ingång till nervrummet samt tandkanalerna där nerver finns. Efterföljande process måste göras under aseptiska förhållanden för att förhindra att bakterier och saliv kommer in i rotkanalen. Detta görs med hjälp av en gummiduk som isolerar tanden från munhålan. När tanden är isolerad används små smala filar som roteras för hand eller i maskin för att rengöra och forma kanalerna som sedan spolas med aseptisk vätska. När rotkanalen är ren och infektionsfri fylls den med cement och gummispetsar som utgör själva rotfyllningen. Under behandlingen tas även fler röntgenbilder för att säkerställa kvaliteten på behandlingen och rotfyllningen. Beroende på orsak till rotfyllningen kan behandlingen delas upp på två besök med två veckors mellanrum, där under får kanalerna fyllas med ett bakteriedödande pasta.  

Information om efterbehandling

När rotbehandlingen är klar får patienten välja mellan tandlagning och tandkrona för att försluta tanden. Rent generellt så rekommenderas tandkrona eftersom överlevnadsprognosen för den är högre och risker för karies och frakturer blir lägre. Rotfyllningar bör sedan kontrolleras med röntgen efter 1 år. De tänder som en fullständigt läkt kontrolleras efter ytligare 3 år. I de fall där läkning ej har inträffat 5 år efter behandlingen ska ett nytt beslut fattas angående vidare behandling.

Prognos

Uppskattningsvis är överlevnaden 90% över en period på 10 år, vid en infektion i käkbenet så sjunker prognosen och läkning sker i cirka 85% av fallen. vid omgörning av en rotfyllning så är läkningsmöjligheterna 75% vid en infektion och 90% vid tekniska indikationer. (internetodontologi)