Hem » Tandvård » Tandkrona & Tandfasad » Om Tandkrona & Tandfasad

Om Tandkrona & Tandfasad hos Tandläkare

Information om Hollywood Smile och Tand krona och fasad

Om Tandkrona & Tandfasad A-Ö

Varmt välkommen till vår Tandvårdssida för om tandkrona, tandfasad och hollywood smile– den trygga platsen för dig som vill ha heltäckande information om tand krona, fasad och hollywood smile! På denna sida hittar du en sammanfattning av de orsaker som finns till tandkrona, tandfasad och hollywood smile samt varför man behöver dessa behandlingar. 

En tand behöver förses med en tandkrona när det har uppstått ett omfattande skada på tanden på grund av hål som ett resultat av karies eller faktur men även om en gammal lagning har gått sönder eller att det har uppstått hål i anslutning till den. Ett hål i tanden leder oftast till en snabbare förlopp då det blir svårt att hålla rent. En tand som är skadad och inte återställs kan orsaka inflammation eller infektion i tandnerven. Vid ett fortskridande förlopp blir hålet större och djupare vilket leder oftast till tandvärk samt att tanden måste rotfyllas eller ersättas.

En tandkrona utförs även i samband med en rotbehandling efter avslutad behandling för att försluta tanden och öka hållbarheten på rotbehandlingen genom att förhindra bakterie läckage in till rotfyllningen.

Tandkronor kan även utföras vid korrektion av ett bett eller vid estetiska rekonstruktioner där färg, form och position av tand kan ändras.