Hem » Tandvård » Tandutdragning » Om Tandutdragning

Om Tandutdragning hos Tandläkare

Information för dig som vill dra ut din tand enkelt eller med operation

Om Tandutdragning A-Ö

Varmt välkommen till vår Tandvårdssida för om tandutdragning – den trygga platsen för dig som vill ha heltäckande information om att dra ut en tand eller utföra en visdomstand operation! På denna sida hittar du en sammanfattning av de orsaker som finns för tandutdragning samt varför man behöver dra ut en tand.

Varför man behöver dra ut en tand

En tand kan behöva utdragning när det har uppstått ett omfattande skada på tanden eller roten på grund av hål som ett resultat av karies, faktur eller spricka på grund av trauma.

En tand kan även behöva utdragning när det har uppstått en inflammation eller infektion i tandnerven eller i käkbenet på grund av karies eller infektion i rotkanalen. En tand kan även behöva utdragning vid fraktur av tandkronan där tandreven är involverad och blir blottad alternativ när en tidigare rotfylldtand får en infektion eller där infektionen blir större.

En tand kan även behöva utdragning när det har uppstått en inflammation och infektion i tandköttet och den stödjande benvävnaden att tandfästet har gått förlorad och bidragit till tandlossning.

Visdomständer som ger upphov till återkommande infektioner och inflammationer i käkbenet och omgivande vävnader kan också behöva tandutdragning. Även friska tänder som saknar mot tand och fortsatt att växa eller har omfattande tandslitage eller som led i en tandreglerings behandling kan behöva tandutdragning.

En tand behöver oftast utdragning när dess prognos i bettet är försämrad eller i samband med omfattande behandling där den utgör ett hinder eller risk för behandlingens prognos. Generellt så finns det många anledningar till tandutdragningar, bedömning och motiveringen görs alltid av tandläkaren. Beslutet dock görs alltid av dig som patient utifrån dina förutsättningar önskemål om behandling och ekonomi, det eftersom en tand också oftast kan bevaras och behandlas förutsatt att det inte är en rot rest det vill säga en rot som helt saknar tandkrona.